En tårta som den ska vara!

Denna tårtan är ursprungligen ett Very cherry chocolate cake recept som jag själv gjort om. Den är kanske onyttig för kroppen men ibland är onyttigheter nyttiga för själen, tänk på det! Very cherry tårtan är supergod men jag undrar om inte denna blev snäppet godare ;) Bjöd på den när jag fyllde arton till släkten och den blev mycket uppskattad av alla!
 
 

Bottnar:
2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl (lite drygt 3 dl)
450 g strösocker (5 dl)
85 g fin kakao (2 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter.Jag brukar bottna dem med smörgåspapper så är det lättare att få ut dem..Blanda ner ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke och vispa ihop.Blanda sedan samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Vispa smeten tills den är klumpfri..Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt.
Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter.De ska fortfarande vara kladdiga! Låt dem svalna ta sedan ut dem ur formarna. (Här brukar jag sätta in dem i frysen över natten innan jag gör nästa steg på tårtan. Jag brukar alltid göra tårtor i olika steg på flera dagar men det går lika bra att montera den direkt efter de har svalnat helt.)

Fyllning:
500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl dulche de leche
120 g florsocker
2 tsk vaniljpulver

Vispa samman mascarpne, grädde, socker och vaniljpulver till en fluffig, fast kräm. Rör sedan ner dulche de lechen försiktigt på låg hastighet, vispa inte för länge, då kan den bli lös! Fördela mellan tårbottnarna och bre över och runtom tårtan med tårtspade.

Choklad ganache:
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör

 Smält chokladen till ganachen i en kastrull tillsammans med grädden. Blanka av med en klick smör på slutet. Låt ganachen svalna lite så den tjocknar innan den fördelas över tårtan. 

Toppa med färska bär! Och din underbart mumsiga tårta är färdig att bjudas på!

Mättande gröt!

Jag är medveten om att jag uppdaterar alldeles för sällan, men ibland räcker tiden inte riktigt till allt man vill!
Imorse åt jag dock en underbar gröt jag gärna vill dela med mig av. Blåbärsgröt med jordnötssmör!Blåbärsgröt:
1 dl havregryn + 2 dl vatten
1 dl frysta blåbär
Ev sötning
En nypa av vardera salt och vaniljpulver
2 äggvitor

Koka gröten på vanligt sätt på spis eller i micro. Rör ner blåbär, och äggvitor när den är varm och blanda sedan ner salt och vaniljpulver!

Jordnötssmörtopping: 
1 rågad msk jordnötssmör
1 dl kvarg
1 nypa kanel samt vaniljpulver

Blanda ihop och toppa gröten.
 

Jordnötssmör och äppeldröm

Detta är gott. Så himla gott! Äter det till frukost alldeles för ofta ;) Enkel och underbar!

Jag har precis varit i italien på en helt underbar resa! En månad var jag borta och jga fick besöka alla guldkornen som venedig, florens, rom och cinque terre. Men nu är jag tillbaka igen och redo att blogga!

 


1-2 msk jordnötssmör
1,5 dl kvarg
1 dl keso
1 äpple
Kanel, vaniljpulver
Ev sötning 

Blanda kvargen med jordnötssmöret och blanda sedan ner keson, kryddorna och sötningen. Riv eller småhacka ett äpple och toppa det hela med det. Njut!