Sommarlängtan

Härmed döper jag denna smoothien till sommarlängtan. Riktigt god och upplyftande i vintermörkret!
Imorgon svarar jag på alla kommentarer som har trillat in här på senaste.


Jordgubbssmoothie:
1 dl kvarg/keso
1 dl mjölk
1/2 banan
2 dl frysta jordgubbar (100 g)
En näve pistagenötter
Vaniljpulver.

Mixamixamixa och njut.
Avnjöts till frukost tillsammans med en peanutbutter-honey macka!

Dille på smoothies

Japp. Jag är inne i en ny frukostperiod. Just nu har jag dille på smoothies!
Idag passade jag på att ta lite vinbär från buskarna här hemma som blivit nerfrysta.

En riktig C-vitaminvulkan!!



Vinbärssmoothie:

2 dl frysta svarta vinbär (100 g)
1 dl apelsinjuice
1/2 banan
1 dl keso/kvarg

Låt vinbären tina eller vara frysta, släng ner allt och stavmixa!
Jag gör alltid detta kvällen innan och tar bara fram på morgonen, ett litet tips för dem som känner morgonstress!

Topping: 
Torkade gojibär + honungsdinkelpuffar.

Övrigt:
En kärnsund med jordnötssmör och bananslantar. Och en kopp kaffe med mjölk.

Dreggel?

De matbloggar jag gillar att läsa och finner inspiration från är sådana som är inriktade på nyttig mat med naturliga ingridienser. Proteinpulver osv anser jag att jag inte är i behov av och jag tror på riktig och varierad mat som innehåller kolhydrater, fett och protein och som ej utesluter något av dessa tre.
Här kommer de 5 bästa enligt mig, utan inbördes ordning:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/
Nyttig och spännande matblogg. Drivs av en ung och väldigt inspirerande tjej!

http://morningdiaries.blogg.se/
Mest för de underbart vackra bilderna på goda frukostskapelser.

http://kanelokardemumma.wordpress.com/
Snygg blogg med finfina bilder på mumsig och naturlig mat. Utan en massa konstigheter!

http://frulle.blogg.se/
Viccy´s gamla blogg frukostera med nytt namn. Frukostinspiration på hög nivå!

http://emmabarremyr.blogg.se/
Blogg fullproppad med nyttiga recept, träning och hälsa. 

Lakritsälskare?

Jag inhandlade lakritspulver på ica för ett tag sedan. Jag har läst om det på en hel del hälsobloggar och blivit nyfiken. Idag blandade jag ner det i gröt. Det blev tyvärr ingen höjdare enligt mina smaklökar. (Har även testat lakrits och kakao kladdkaka, och kcarg blandat med hallon och lakritspulver och var inte speciellt förtjust i något av det.) Men gillar du lakrits så kanske detta är något för dig?

Lakritsgröt:
1 dl havregryn + kruskakli + vatten
1 msk lakritspulver

Koka gröten i micro eller på spisen. Rör ner lakritspulvret. 

Citronkvarg:
1 dl kvarg
saft och skal från 1/2 citron.

Blanda bara och toppa gröten med det hela.

Övrig topping:
Hallon och cacaonibs.

Ful bild på en välsmakande frukost.

Denna frukosten gjorde jag för några dagar sedan och precis som mina övriga banankakor så gillade jag den skarpt.
Enjoy!


Jordgubb och bananäggkaka:
1/2 banan
1 dl frysta jordgubbar (50 g)
1 ägg + 2 äggvitor

Mixa ihop allt och häll upp i en microsäker skål. Micra i 2-3 min.

Mesquitefrosting:
1 dl turkisk yoghurt
2 tsk mesquitepulver
kanel, vaniljpulver

Blanda samtliga ingridienser väl. Servera till kakan.

Topping:
1 msk hemmagjort cashewnötssmör och lite micrade jordgubbar.

Ännu ett tips

Jag köper en del biffar osv av märket ekko gourmet som tillbehör när de andra i familjen äter kött.
Och dessa jordnötsbiffar är verkligen mina favoriter av de jag har testat hittills!
De är veganska, vegetariska och glutenfria, innehåller kikärtor och jordnötter, och är kryddade med spiskummin och chili. De är ganska starka men det passar mig!
Finns i de flesta mataffärer i den vegetariska disken.

Här i en hamburgare, med hemmagjord sås och den lite grövre varianten av hamburgerbröd. Perfekt lunch!

Dagens tips!

Jag är väldigt nyfiken av mig och älskar att testa nyheter i affärerna.
Därför har jag fixat en kategori där jag samlar tips!


Idag vill jag tipsa om friggs honungsriskakor!
De är små och söta och ett bättre alternativ till godis, även om de inte direkt är extremt nyttiga.
Går att hiita i de lite större och välsorterade matbutikerna och kostar 14 kr.
Finns även med kanel och äppelsmak vilket jag absolut ska testa nästa gång.


Tisdagsgottis

Ännu en microbanankaka. MUMS!



Ägg och banankaka med chokladsmak:
1 ägg + 2 äggvitor
1 banan
1 msk kakao

Mixa ihop allt, micra i ca 2 min. Färdigt!

Jordnötssmörfrosting:
1 dl kvarg
1 msk jordnötssmör
1 tsk steviaströ
vaniljpulver, kanel.

Släng ner allt i en skål och blanda. Bre över kakan. 

Topping: bananchips, kakaonibs och en jordgubbe.

Måndagsmesquite

I helgen begav jag mig till malmö för att handla mequitepulver. 
Jag har läst om det på flera bloggar och tyckt att det verkade väldigt gott. Vilket det också var!

Ett tips är att blanda ner det i gröten. Gudagott!

Mesquitegröt:
1 dl havregryn + kruskakli + vatten
1 ägg
1 msk mesquite
En nypa salt

Topping: Hemmagjort pekannötssmör, bananslantar och varm hallonsås. (Plus mjölk efter att bilden var tagen)

Gör gröten på spisen eller i micron. Rör ner mesquitepulvret, saltet och knäck ner ägget. Rör ihop nogrannt och njut.

Micron är en vän i nöden

Jag hade tänkt göra ugnsbakad gröt imorse men tidsbrist gjorde att jag tillagade den i micron istället. Det blev gott ändå! Äppel, vinbär och kanel är en god kombination och denna "grötkakan" blev naturligt söt och god utan att man behövde tillsätta stevia eller sånt tjaffs!
Grötkaka i micro:
1 dl frysta svarta vinbär
1 äpple
1 ägg
1/2 dl kvarg
1 dl havregryn + kruska kli
1 tsk bakpulver.
kanel

Låt vinbären tina, riv äpplet, blanda de blöta indridienserna. Tillsätt de torra och blanda väl. Micra i 2-3 min.

Jag toppade med kanel och kardemummakvarg och hemmagjort mandelsmör.

Tisdag är en bra dag

Dagens frukost var rosa och fin. Smakade gott gjorde den också. Enjoy!

Jordgubbe och grahamsgröt:
100 g frysta jordgubbar
1,5 dl vatten
3 msk grahamsmjöl
Salt, steviaströ, vaniljpulver

Låt de frysta jordgubbarna tina, lägg de i en kastrull tillsammans med vattnet och låt koka upp. Tillsätt grahamsmjölet under vispning. Koka på låg värme tills det tjocknat. (ca 5 min?)

Jag toppade med hemmagjord nyttig nutella (Finns här) och kvarg blandat med en kvätt mjölk och vaniljpulver.

Läsartips!

Det trillade in ett tips av en människa som kallade sig själv "Lila" med god smak.
Hon föreslog att jag skulle göra en efterrätt med flera av mina favoritsmaker! (Jag gillar inte efterrätt utan åt det som mellis eftersom att jag inte tycker om att förstöra måltiden med för mycket mättnad och sött)
Självklart testade jag den och det blev supergott. (ändrade det bara pyttelite) Här kommer det:


Efterrätt i tre lager:

Chokladkvarg:
1 dl kvarg
2 msk kakao
Sötning after smak

Blanda ihop allt, spä eventuellt med lite mjölk. Lägg i botten på ett glas.

Jordnötssmör mannagryn/grahamsgryn:
2 msk mannagryn/grahamsgryn + 1 dl vatten och 1 dl mjölk
Jordnötssmör efter smak
Sötning efter smak
Kanel, vaniljpulver

Tillaga gröten efter anvisningarna. Jag gjorde min på lika delar mjölk och vatten. Rör ner jordnötssmöret, sötningen och krydda lagom. Låt svalna aningen och häll sedan upp i glaset.

Bananmos:
1 banan

Mosa bananen med en gaffel och låt moset utgöra det sista lagret i detta vackra glas med gottgott!


Toppa med jordnötter och kokosflingor!

Söndagsfrulle

Om man inte tycker om den här ägg och  banankakan är galen! (eller ogillar helt enkelt banan.)
Det blir naturligt sött och jättegott!

Banan och äggkaka: (med citronsmak)
1 ägg + 2 äggvitor (eller bara två ägg)
1 banan
1 citron

Riv citronens skal fint, mixa banan och ägg, ner med citronzestet plus saften från halva citronen. Häll upp på ett fat och micra i ca 2 0ch en halv minut.

Jag serverade med hallonkvarg (2 dl frysta hallon + 1 dl kvarg) mangobitar och hackade macadamianötter.

Moccagröt

Morgonens mål blev en moccagröt med mycket kaffesmak. Detta är någonting för kaffeälskare!



Moccagröt:
1/2 dl havregryn + 1/2 dl kaffe + 1/2 dl mjölk
1 msk kakao
2 tsk steviaströ
En nypa salt
1 dl kvarg

Vaniljröra:
1 och 1/2 dl kvarg
en skvätt mjölk
2 tsk steviaströ
Vaniljpulver

Koka havregrynen i mjölk och kaffe. Jag gjorde den i micron. Rör ner övriga ingridenser till moccagröten. Ställ in i kylskåp över natten.

Till vaniljblandningen; blanda ihop kvarg med steviaströ och vaniljpulver, spän ut med en skvätt mjölk.Varva med den kalla moccagröten och toppa med t.ex cacaonibs.

Apgodis..

Banan är apgodis och himla gott!
Imorse gjorde jag dubbel sats bananpannkaka (ungefär) och micrade tills det stelnat.
Det var allt annat än äckligt kan jag lova. Supermumsig frukost!
Även Sofie har gjort något liknande.

Ägg och banankaka:
1 banan
1 ägg + två äggvitor
Kanel, nejlika, vaniljpulver

Mixa ihop allt. Krydda eventuellt med lite kanel, nejlika och vaniljpulver för att få lite banankakesmak. Micra i 2 - 3 min. Godast varm!
Jag toppade med kokosblåbärsglass (1 dl kokosmjölk + 2 dl frysta stora blåbär ihopmixat) och kokossås (1 msk kokossmör + 2 msk kokosmjölk)


Kärlek till nötsmör

Jag hade verkligen noll inspiration till den här frukosten, det enda jag var sugen på var mandelsmöret jag gjorde igår.
Så jag bara slängde ihop något och toppade med mandelsmör. 
Ganska gott iallafall.



Banandavos:

1 banan
1 dl kvarg
1 dl havregryn + kruska kli
Mjölk
Vaniljpulver, kanel

Mosa bananen, blanda med kvarg och havregrynen. Rör ner mjölk om ni anser att den är för tjock, det gjorde jag. Krydda. Ställ in i kylskåp över natten.
Toppa med mandelsmör, bananslantar, blodapelsin och björnbär. Eller något annat ni är sugna på!

Kardemummakryddigt

Päron och kardemumma upptäckte jag var en god kombo i förra veckan, så imore gjorde jag en gröt med de två smakerna. Gottgottgott.


Havregynsgröt m päron och kardemumma:
1 dl havregryn + kruska kli + 2 dl vatten
2 små päron
1 äggvita
Kardemumma, vaniljpulver
En nypa salt

Riv ett päron och dela ett päron i bitar. Häll i havregryn + vatten i en kastrulla tillsammans med det rivna päronet och halva päronet i bitar. Koka tills det är en gröt. Rör ner övrigt och rör runt en stund så att äggvita blir lite krämigare.
Strö över resten av päronet och några valnötter samt mjölk.

Mors lilla olle i skogen gick

Idag blev det blåbärsmannagryn till frukost. Det är inte en favorit men det är skoj med variation.
Mannagryn är inte jättenyttigt. Gröten har dock ganska lågt GI pga fettet i mjölken man kokar den i. Jag rör ner kruska kli för att göra den fiberrikare.


Blåbär och mannagröt
2 dl frysta blåbär
1 dl mjölk
2 msk mannagryn
1 msk kruska kli
2 tsk steviaströ

Koka upp mjölken med blåbären i. Rör ner övrig och rör om tills den har tjocknat.. Tar ca 4 min.
Jag toppade med vaniljkvarg (vaniljpulver, kvarg och en skvätt mjölk) och macadamianötter. 
Jag åt gröten plus ett microägg (knäck ett ägg i en tallrik, vispa lite snabbt med en gaffel, micra i 1 min) med tomatpure och keso.




Hallon - och citronmarinerad lax

Månadens uppgift var ju nytänkande, så här kommer en maträtt i den andan!
Gott och nyttigt.
Salladen och såsen går även att servera till vit fisk men då bör man blanda ner olivolja i salladen, eller tillsätta nötter eller avokado för att få nyttigt fett.

Laxen:

4 laxfiléer
1 citron
2 dl frysta hallon
citronpeppar, salt
(sambal oelek)

Låt laxfiléerna tina. Micra hallonen i micron i ca 2 min tills de blir helt mosiga och såsiga. Riv citronens skal fint och pressa citronen. Blanda med hallonen, salta och peppra och lägg eventuellt till sambal olelek eller chili. Låt laxen marineras i minst 3 timmar.

Matvetesalladen:
1 morot
1/2 salladshuvud
1/2 gurka
1 påse sockerärtor (150 g)
1 liten rödlök
>3 dl frysta hallon
motsvarande 2 portioner matvete
Äppelcidervinäger

Koka matvetet enligt anvisningar, riv moroten och hacka övrigt. Blanda alltsammans och på med en skvätt äppelcidervinäger

Citrondressing:
1 citron
matlagningyoghurt eller liknande
1 vitlöksklyfta
salt, citronpeppar

Riv citronens skal fint. Pressa ur saften. Blanda ner yoghurten och pressa vitlökskylftan. Smaka av med salt och peppar

Färgglad frulle

Om ni aldrig har testat på krossgröt så gör det!
Det är en god variation med havregrynsgröten och jag råkar faktiskt tycka att det är ännu godare.

4-kornskross med pistagenötter, torkade aprikoser, frusna jordgubbar och frusen banan.

Krossgröt:
1/2 dl 4-kornskross + 2 dl vatten.
Vaniljpulver
En gnutta kanel 
En nypa salt

Låt 4-kornskrossen stå i vatten över natten, koka på svag värme med lock i ca 20 min. Toppa med samma saker som jag så får du en mumsig frukost.



Ingen fancy frukost!

Det är långt ifrån varje dag jag gör avancerade frukostar. Det är bara det att det är dem jag lägger upp här.
Så nu tänkte jag lägga upp en bild på en standardfrukost.
En fullkornsmacka med jordnötssmör och banan, samt en skål med fil och tinade hallon. (+ kaffe m mjölk)

Januariutmaning!

Ja här kommer den första utmaningen!
Väldigt kul att så många var intresserade av att vara med förresten.
Första utmaningen består av en fråga om välmående och ett recept!
Kommentera vad vad ni har gjort och ert svar på fråga. Skicka en bild på vad ni har åstakommit till Linneadensnea@gmail.com (Charmig mailadress, höhö) så sammanställer jag allt i slutet av månaden, lägger upp era fina och fantastiska bilder och länkar självklart era bloggar!
Ni har fram till sista januari på er, är ni beredda? Här kommer första utmaningen, vänner!

• Recept: Något nytänkande!

• Fråga: Vad ska ni göra under 2013 för att må bra?

Januari är första månaden på det nya året. Vad passar då bättre än att utmana oss med att baka något nytänkande?!
Ni kanske känner till någon ny råvara på marknaden som är jättegod till en kladdkaka? Eller någon ovanlig smakkombination som passar perfekt tillsammans! Eller använder er av någon ovanlig ingrediens när ni bakar?
T.ex tonfiskröra som fyllning till bananpannkakor, eller laxfile marinerad i vaniljpulver, hallon och citron. (Båda dessa sakerna måste jag testa...) Endast fantasin sätter gränser! Lycka till!

Och nu till frågan. Vad ska ni försöka göra under 2013 för att må bra? Ja den förklarar ju sig själv nästan.

Mitt bidrag:

Ja morotskaka har väl de flesta smakat. Det är faktiskt något av en favorit här hemma. Rödbetskaka har man väl också hört talas om. Men squashkaka?! Det låter spännande va? Jag gjorde en blixtsnabb microversion och det var gott tycker jag nog, även om det inte på långa vägar slår morotskakan ;)

Squashkaka med kryddor och honungsfrosting:
1 ägg
1/2 dl kvarg
2 msk mandelmjöl
2 msk grahamsmjöl
50 g riven squash
1 tsk bakpulver
2 tsk steviaströ
Kanel, kardemumma, muskotnöt, vaniljpulver
(cacaonibs/valnötter)

Vispa ägg och steviaströ. Rör ihop allt, smaka av med kryddorna, häll upp i en form och micra i 2 min. Klart!
Jag dekorerade med lite physalisar. 

Honungsfrosting:
1 dl kvarg
1 tsk honung

micra honungen i ca 10 sek och blanda. Bre över kakan när den har svalnat något.


• Vad jag ska göra under 2013 för att må bra: 

Jag har varit underviktig ett bra tag. Så underviktig att det har påverkat min kropp negativt. Min menstration har uteblivit och min ork försvunnit. Under 2013 ska jag försöka att gå upp till en vikt där min kropp fungerar som den ska. Samt hitta en träningsform jag trivs med. Jag har tränat i största delen av mitt liv. Ridit, spelat handboll flera gånger i veckan och joggat. Allt det har jag lagt bakom mig och nu vill jag upptäcka/återupptäcka någon form av träning som jag verkligen tycker är kul!
Jag vet hur mycket bättre man mår av att träna.