Kokosmjölk igen

Jag tröttnar aldrig på kokos. Antingen så hatar man eller så älskar man det. Och jag är en av de som älskar det!



Kokosgröt:
1 dl havregryn + kruska kli + 2 dl vatten
1 dl kokosmjölk
1/2 dl kokosflingor (ca 15-20 g)

Koka havregrynsgröten som vanligt i micro eller på spisen. Rör sedan ner kokosflingorna och kokosmjölken. Låt stå i kylskåp över natten (om ni vill äta det kallt, det går säkert att äta varmt med om man föredrar det!)

Topping:
Färsk, tärnad mango och bananslantar

Breakie från Emmabarremyr

Idag kände jag för att testa på emma barremys ugnsbakade äppelgröt med jordnötssmör.
Självklart gjorde jag min egna version!



Ugnsbakad äppelgröt:
1 äggvita
1/2 dl kvarg
1/2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 äpple
kanel och vaniljpulver.

Riv halva äpplet och dela andra halvan i småbitar. Blanda ihop de blöta ingridienserna, och rör sedan ner de torra och äpplet. In i ugnen på 220 grader i 12 minuter.

Jordnötssmörfluff:
1 msk jordnötssmör
1 dl kvarg
1 äggvita
Honung
Kanel

Vispa äggvitan fluffig. Blanda kvarg, jordnötssmör, kanel och lite honung i en annan skål och vänd sedan ner äggvitefluffet. DONE!


 

Choklad till frukost är ALDRIG fel

Åh jag är galen i choklad!
Denna frukosten, ugnsbakad chokladgröt med jordnötsproteinglass var lite väl avancerad kanske, men SKITGOD!

Ugnsbakad chokladgröt:
1 msk kokosmjöl
1/2 dl havregryn (eller inget kokosmjöl och 1 dl havregryn)
1/2 dl kvarg
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
Steviaströ

Blanda ihop de blöta ingredienserna och rör sedan ner de torra. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 12 min. (går säkert bra i micron med om man har bråttom, kör i ca 1 och 1/2 min.)

Jordnötssmörfluff/glass:
1 äggvita
1/2 banan
1/2 dl kvarg
1 msk jordnötssmör

Elvispa äggvitan tills den blir hård "marängkonsistens" Mixa en halv banan, gärna fryst, med kvargen, rör ner äggvitfluffet i det och frys antingen ett tag innan ni toppar (det gjorde jag) eller toppa direkt!


Enormt god frulle

 
Jag är ledsen att jag är så frånvarande! Här kommer iallafall ett recept på en jättegod frukost jag gjorde i veckan.



Jordgubb och kokosgröt:
1 dl havregryn + 2 dl vatten
Frysta jordgubbar
1 dl kokosmjölk
vaniljpulver

Koka havregrynsgröten som vanligt. Hacka jordgubbarna och tina dem i micron. Blanda ner i den färdiga gröten tillsammans med kokosmjölken och vaniljpulvret. Ät direkt eller låt stå och kallna i kylskåp över natten som jag.

Varm banan och chokladtopping:
1 banan
1 msk kakao
1 msk jordnötssmör
en skvätt mjölk

Mosa bananen och blanda ihop allt, micra i några sekunder tills den blir varm. Toppa gröten med denna ljuvliga röra!

Fancy frukost

Mmmm...... Denna frukosten i tre olika lager lyxade jag till det med i fredags.
Gott och fint.

Vaniljkvarg (lager 1)
1 dl kvarg
en skvätt mjölk
vaniljpulver

Blanda och lägg i botten.

Äppelmos (lager 2)
1 mjöligt äpple
Ingefära, kanel, kardemumma, citronsaft

Skala äpplet och dela det i bitar, släng bort kärnhuset. Lägg det i en skål och häll i vatten. Micra i 2 min ungefär. Mixa och häll i kryddor. Låt svalna och låt det sedan utgöra lager två.

Mannagryn och vinbärsgröt (lager 3)
2 msk mannagryn
1 msk kruska kli
1 dl mjölk
2 dl frysta svarta vinbär (100 g)
2 tsk steviaströ

Koka upp mjölken och vinbären, vispa ner övriga ingredienser och låt koka på svag värme tills det får en bra grötkonsistens. Låt svalna något och låt detta utgöra lager tre. Toppa med något gott och ÄÄÄÄT!


Topping:
Rostade solrosfrön, pumpafrön och gojibär.


Blåbär och lime

Gjorde en jättegod smootiheglass till mellis igår. Här har ni receptet!


Blåbär oc
h limeglass:
1 och 1/2 dl kokosmjölk
1 dl frysta blåbär
1 frusen banan
skal och saft från 1 lime

Släng i allt i mixern och mixa tills det får en krämig konsistens. Häll upp i en skål och ät med en liten sked. Jag toppade med cashewnötter och kokosflingor.

Squashbiffar!

Detta lagade jag till midda för ett bra tag sedan, och jag tänkte dela med mig eftersom att det var så jäkla gott. (vilket hela familjen kan intyga) Samt att det var vääldigt längesedan jag la upp något annat än frukostar här.





Squash och halloumibiffar (4 pers):
1 squash
1 halloumiost ( ca 200 g)
2 ägg
1 gul lök
Sambal oelek efter smak
3 vitlöksklyftor
3 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)
Salt och peppar


Riv squash och ost, hacka löken och pressa vitlöken. Rör ihop allt och forma biffar. Stek i matfett i en stekpanna. Servera direkt.

Godaste såsen till allt måste jag också posta! Åt denna till biffarna.

Äppeltsatsiki:
1 äpple
1 dl naturell yoghurt
1 dl kvarg
MAssor vitlök, salt och peppar

Riv äpplet, pressa vitlöken, rör ner yoghurten ock kvargen (eller motsvarande) och salta och peppra efter smak!
Tillbehör: 
Ugnsrostad sötpotatis, rödbetor och kålrot
Färsk babyspenat



Hallon och choklad

Jag måste bättra mig med bloggandet här, dte kommer upp alldeles för få inlägg...
Här får ni iallafall ett recept på en gottig frukost!


Hallondavos:
2 dl frysta hallon
1 dl kvarg
1 dl havregryn
1 msk kakao
1 msk steviaströ

Micra hallonen så de blir hallonsås, blanda ner kvargen och övriga ingredienser. Låt stå i kylskåp över natten och avnjut på morgonen!

Topping:
Lite frysta hallon, Almondella och kokosflingor

Svar på läsarfråga!

Källa: http://www.maca-pulver.se/superfood/21-raw-ekologiskt-mesquite-pulver.html

Vad är mesquite?

Mesquite är en baljväxt som gör sin bostad i några av de torraste klimat på jorden. Mesquitepulver lagas från mesquitträdets frökapslar där de torkade kapslarna malts ned till ett fint pulver. Vi är alltid intresserade av att livsmedel som används av indiska kulturer och mesquite gör oss inte besviken.

Över hela Amerika, från Chile till Kalifornien, har mesquite använts av den indiska befolkningen under århundraden som en tillförlitlig källa av mat i de hårdaste klimater. Många djur i öken utnyttjar också näringen  i Mesquite, som ekorrar, fåglar och även prärievargar. I själva verket gör mesquite upp ca 75% av en coyote kost under sommarmånaderna.

 

Fördelar med mesquite

Mesquite visar upp en imponerande proteininnehåll och en solid mängd olika mineraler. Den är särskilt rik på kalcium, magnesium, fosfor och svavel. Mesquites kombination av kalcium och magnesium gör det till en självklar val för våran benhälsa. Men den indiska befolkningen använda inte bara mesquite som ett livsmedel, detta heliga trädet användes också medicinskt, som stöds av mesquites förmåga att förstärka immunförsvaret.

 

Kvalité

Vårt certifierade ekologiska, råa mesquite pulvret torkas vid låga temperaturer och försiktigt mals till ett fint pulver. De flesta Mesquite pulver på marknaden är ganska grova och korniga och smakar lite rostad.

 

Hur använder du mesquite

Mesquite unika smak lämpar sig till en mängd olika maträtter. Som smaksätter eller till söt mat. Smaken har beskrivits som rik, nötig och melass-liknande med inslag av karamell. Försök lägga till en sked till smoothies, våfflor, pannkakor, smaksätta en salladsdressing eller använda för att tjockna och förbättra soppor och såser. Smaken blir en ren njutning!



Jag köpte mitt på green matmarknad i malmö. Det finns liknande affärer i alla lite större affärer. Det är bara att googla!


Almondella!

 
Nötssmör är så jäääävla gott, eller hur?!
Här kommer en annorlunda variant som jag döpte till almondella.


Almondella:
2 nävar mandel
1 skvätt mjölk
Lagom mycket honung
1 nypa salt
Kakao efter smak!
 

Rosta mandeln i ugn. Tar ca 15 min på 200 grader. Släng ner de i en mixer och mixa så länge att det blir olidligt och lite till. Det är då det blir nötssmör! Ner med kakao, salt, honung och mjölk i mixern. Reglera mängden av rapsolja tills du är nöjd med konsistensen. Klart!
OBS: Denna måste förvaras i kylskåp!
Nötssmör går att använda till extakt allt! Endast fantasin sätter gränser.

Kärlek till mesquite

Dagens frukost var helt jäkla underbar!
Absolut en ny favvis. YUMMIEYUMMIE!
Om ni inte har testat mequitepulver ännu så gör det. Det är sjukt gott.

Grötkaka med mesquite:
1/2 dl havregryn
2 msk kokosmjöl
Mindre än 1 tsk bakpulver
2 tsk mesquitepulver
1/2 dl kvarg eller liknande (jag använde creme fraice då min kvarg är slut)
1/2 banan
1 äggvita
Ev hackade nötter (jag hade i parannötter)


Mosa bananen och rör ihop de blöta ingredienserna, blanda ner de torra och grädda i ugn på 200 grader i 20 min eller kör i micron i ca 2 min om du har bråttom!

Bre över smoothieglass och njut!

Smoothieglass:
100 g frysta jordgubbar
1/2 dl kvarg eller liknande (creme fraiche där med)
vaniljpulver
2 tsk sötning

Mixa ihop allt till en krämig glass.

Topping: 
Cacaonibs och kokosflingor, plus två jordgubbar!

Frulle

Kesokvarg är en standardfrukost som jag aldrig kan sluta älska.
Går dessutom att variera i massor!



Kesokvarg med blandade bär:
1 dl keso
1 kvarg
2 dl frysta bär (Jag hade jordgubbar, svarta vinbär och hallon)
Vaniljpulver
Ev sötning

Tina bären och blanda ihop allt.

Topping: 
Honungsdinkelpuffar, rostade solrosfrön och torkade blåbär.

Övrigt:
En rostad kärnsund med jordnötssmör och jordgubbsylt (Micrade jordgubbar och steviaströ)



Gudagod choklad

Dags för ett tips!
Idag tipsar jag om den godaste chokladen jag någonsin har smakat. Ombars probitoika rawfood choklad.
Lyxig och dyr men absolut värd pengarna! Sjukligt god.
En riktig njutarchoklad som man blir helt glad av. Jag köper 38 g barer och delar upp dem. Så jag kan njuta i flera omgångar!

"Ren och rå krämig choklad, spetsad med hälsobringande probiotiska bakterier!"
Den är dessutom sötad med kokosblomsocker vilket har lägre GI-värde än vanligt socker och innehåller antioxidantrik raw-kakao!

Jag handlar min i malmö på coops affär vis stationen eller green matmarknad vid turning torso. Den går även att köpa på nätet. T.ex HÄR.
Jag har smakat tre olika, här kommer recensioner:

Ombar kokos:
Detta är min favorit av de tre. Smakar len mjölkchoklad med stark kokossmak! Innehåller kokosmjölk och kokosfett.

Obar acai & blåbär:
Mörk choklad med lite syrligt inslag av acaipulver, svart vinbärpulver och frystorkade blåbär. Även denna hur god som helst!

Ombar goji berries:
Jag tyckte inte om den de första bitarna. Men när jag satte i mig andra halvan så uppskattade jhag den desto mer!
Gillar man gojibär och choklad så är detta absolut en kombo att älska sönder!

Efterrättfrukost är inte helt fel!

Denna frukosten improvoserade jag ihop snabbtsnabbt för någon dag sedan!
Gott var det, jag säger det bara.

Kakaokvarg:
2 dl kvarg
1/2 dl mjölk
1 msk kakao
2 tsk steviaströ
Ev. kanel, vaniljpulver

Blanda ihop allting och toppa! (De frysta bananslantarna är viktiga!!!)

Topping:
Jordnötssmör
Frysta bananslantar
kokos

Övrigt:
En kopp kaffe och en rostad macka med ett tunnt lager honung.

Är jordnötsbiffarna nyttiga?

Fick denna frågan angående jordnötsbiffarna jag tipsade om här.

Och svaret är: JA!
De är mycket nyttiga! Kikärtor är huvudingrediensen och de innehåller massor av kostfiber, proteiner och olika mineraler. Fiber är bra för insulinnivån ska hålla sig stabil, de mättar bra och länge och de två sakerna minskar även sötsuget.

Jordnötter som är en annan ingrediens innehåller nyttigt fett (enkelomättat) och innehåller faktiskt mer protein per 100 g än kyckling, vilket är det mest proteinrika köttet. (Dock så ska man inte äta för mycket rena jordnötter då de är energirika.) De innehåller också hel del med e-vitamin bra med B-vitamin, bra med B3, järn ,kalium, fosfor, magnesium, och zink. Även jordnötter är bra för blodsockret!

Är man är ute efter att gå ner i vikt så tycker jag att dessa biffar funkar utmärkt! Annars är det ett bra, nyttigt och framför allt vegetariskt alternativ till de vanliga hamburgerbiffarna. 
Jag rekommenderar alla att äta vegetarisk kost några gånger i veckan. För miljön och för kroppens skull.

Love in my tummie

Apelsin och kokos är en solklar kombo! Älskar't
Testa detta!
Imorgon ska jag iväg på spinning och styrkeyoga, och jag är supertaggad. 
Testade på det för första gången förra veckan och tyckte det var superkul. Så imorgon ska jag inhandla ett gymkort. Har ni några på andra roliga gympass?

Ugnsbakad (eller microbakad) gröt apelsin- och kokos:
1 ägg
1/2 dl kokosmjölk
1/2 dl apelsinjuice
1/2 banan
1-2 msk kokos
1 dl havregryn + kruka kli-
Lite mindre än 1 tsk bakpulver
Apelsinzest

Mosa bananen och blanda de blöta ingridienserna. Blanda ner de torra och häll upp i en form.
Grädda i ugn i ca 20 min på 200 grader eller kör i micron på högsta effekt i 2-3 min.

Topping:
1/2 dl turkisk yoghurt blandat med apelsinsaft + zest och 1 msk kokosflingor.