Två söta chokladröror


Chocococobanana-kvarg: 

1 banan (ca 80 g)
200 g kvarg
12 g rostade kokosflingor
12 g kakao
kanel, vaniljpulver
steviaströ
en nypa salt
Valfritt: Toppa med cacao nibs och bananchips.

Mosa bananen grovt.

Rör ihop samtliga ingridenser och ställ i kyskåp en stund (Frys om man vill ha glass!)
Toppa med något gott.


Kcal: 328 (utan topping)
E% 37/38/25


Choklad och jordnötssmörkvarg toppat med banankvarg:

Choklad och jordnöts kvarg:
100 g kvarg
50 g lättyoghurt
10 g mandelmjöl
10 g kakao
20 g jordnötter/jordnötssmör 
vaniljpulver, kanel
steviaströ. 

Banankvarg:
60 g banan
60 g kvarg
vaniljpulver
nejlika
steviaströ.

Valfritt: 10 g hackade jordnötter som topping.

Kcal: 340 (utan topping)
E% 35/32/32

Ännu en gröt-frukost!


4-kornskrossgröt med hasselnötter, vaniljkvarg och hjortron.


1 portion 4-kornskross (ca 40 g)
20 g grovt hackade hasselnötter
1 nypa salt

50 g hjortron
steviaströ
vaniljpulver

kvarg
vaniljpulver.

Koka gröter efter anvisningarna.
Rör i salt och hasselnötter när gröten är färdig.
Mikra hjortronen i ca 30 sek, rör ner steviaströ efter smak och lite vaniljpulver.
Rör ihop kvarg och vaniljpulver (och eventuellt steviaströ eller annan sötning om ni vill, jag tycker det räcker med att hjortronen är söta.)

Kcal: 338

E% 25/40/35

Protein: 20 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 13 g

Vaniljkryddad lax med senapssås och rotmos


Jag förvånar faktiskt mig själv då och då.

Ibland hittar jag på mina egna recept, ibland får jag inspiration från andra hälsomatbloggar och ibland kopierar jag mammas viktväktar recept rakt av.
Denna rätt komponerade jag dock ihop själv. Och det blev så jäkla gott!

Vaniljkryddad lax:

1 laxfile (ca 125 g) 
örtsalt
vaniljpulver
chiliflakes
citronpeppar

Gnid in laxen i kryddorna, låt stå ett tag och grädda sedan i 200 grader i ca 15 min.

Rotmos:

Kålrot (ca 120 g)
2 morötter (ca 130 g)
1 msk kvarg
salt och peppar

Koka rotfrukterna mjuka i vatten. Häll av det mesta av vattnet. Mixa med en stavmixer, rör ner kvarg och smaka av med salt och peppar.

Senapssås:

en halv dl keldas extra lätt grädde
1 msk dijonsenap
en nypa steviaströ

Koka upp grädden, rör ner senapen och steviaströet.

Servera tillsammans!
Jag hade en ugnsbakad tomat till.

Kalorier: 386

E% 29/28/44

Protein: 28 g
Kolhydrat: 27 g
fett: 19 g


Varför jag väljer bort kött.

Jag har blivit pesci-vegetarian, men jag räddar ändå inte världen.
Jag gråter när jag ser jordens missär.
Vi släpper ut enorma föroreningar i världshaven och förbrukar mer resurser än jorden kan förnya.
Jag blir ledsen när jag ser folk äta kött mot bättre vetande. Jag vill att man ska vara medveten om vad man bidrar till genom att stoppa kadaver i sin mun.
Men det värsta som finns är de som vet hur djuren inom köttindustrin behandlas, konsekvenserna på miljön och försätter äta kött ändå.
Vår hunger efter kött bidrar till jordens undergång.

Här är filmer för er som vill bli upplysta och förståndigare.

Ett liv som gris: Sanningen om grisindustrin i sverige.


Vårt grisiga hav: Vad som händer med östersjön bla tack vare vår stora köttkonsumtion.

Vinbärsbulgur med timjandoftande svamp och quorngryta


Vinbärsbulgur:
(1 port)

35 g fullkornsbulgur
40 g frusna vinbär (Jag använde röda och svarta)
ca 1 tsk steviaströ
10 g solroskärnor

Koka bulguren efter anvisningarna, mikra bären och rör ihop dem med steviaströ. Blanda bärkompotten, den tillagade bulguren och solroskärnorna.

Timjandoftande svamp och quorngryta

50 g kantareller
50 g champinjoner
15 g gul lök
100 g quorn (Hackade fileer eller strimlor)
100 g extra lätt matgrädde
En vitlöksklyfta, färsk eller torkad timjan, vitlökspeppar eller svartpeppar, soja och örtsalt.

Fräs svampen, den gula löken, vitlöken och quornen.
Tillsätt matlagningsgrädde, soja och samtliga kyddor.
De sötsyrliga vinbären passar bra ihop med den lite smalare svampgrytan och solroskärnorna bidrar med nyttigt fett till portionen.


Servera vinbärsbulguren och grytan tillsammans. MUMS!


Kcal: 370

E% 27/43/29


Protein: 25 g
Fett: 39 g
Kolhydrater: 12 g

Inom de närmsta dagarna kommer jag nog lägga upp ett inlägg om energiprocent då jag anser att matkvaliten är lika viktig om inte viktigare än antalet kalorier och vad jag tycker om moderna dieter som sägs vara bra för hälsan.

Mellis in a jar


Banankvarg varvat med blåbärskvarg med cashewnötter och ekologiska bananchips på toppen!


Banankvarg:

Mosa en banan grovt, tillsätt 1 dl kvarg, en tsk steviaströ, nejlika, vaniljpulver och kanel och blanda nogrannt.

Blåbärskvarg:

Kör 1 dl frysta blåbär i mikron, blanda med 1 och en halv dl kvarg, vaniljpulver och en tsk steviaströ.

Varva lite fint i en syltburk och toppa med krossade bananchips och hackade cashewnötter.

Banan och blåbär är lite av en oslagbar kombination.
Minska måtten om ni tycker det passar er bättre, jag gjorde ganska mycket då min lunch endast bestod av 5 rostade mandlar och en steviachokladbar idag. ;) Ja ibland får man slarva..

Snabb fuskrisotto med makrill

 
Krämig fuskrisotto med makrill i tomatsås:

1 portion matvete
150 g aubergine
Gul lök
1 dl riven mager ost (Jag använde mig av wästgötakloster svart 10%)
1/2 dl lätt matlagningsgrädde
1 ask (ca 100 g) Makrill i tomatsås.
Svartpeppar, salt, vitlök och lite citronsaft.

Koka matvetet enligt anvisningar.
Stek lök och aubergine.
Rör ner steket, vitlök och grädden i det färdigkokta matvetet.
Låt koka upp, krydda med , salt och peppar.
Rör till sist ner den rivna osten och makrillen. Pressa över lite citron.

E% 30/31/38

Protein: 33 g
Kolhydrater: 34 g
Fett: 29 g

Jag tittade i kylskåpet och insåg att det var väldigt tomt på råvaror.
Gjorde en kajsa varg och improvoserade hej vilt. 
Och resultatet blev lyckat!

 

Lyxig grötfrukost!

Frukost reglerar aptit och födointagen under resten av dagen,
Människor som äter frukost mår bättre och väger mindre.
De som äter stor frukost intar 30 % mindre kalorier under dagen än de som äter mindre frukost eller hoppar över den helt.
Dessutom så är det ju det bästa målet på hela dagen.
Så ät frukost! Haha.


Lyxig Grötfrukost:
1 portion 4-kornskross
 
Tillaga efter anvisningar.

Toppat med Hallonkeso:
1 dl lätt keso
1 dl hallon
Vaniljpulver
Steviaströ

Mikra hallonen. Rör ihop alla ingridienser och toppa gröten med det hela.

Pimpad med:
Saltade rostade pumpafrö
Sesamfrö
Torkad physalis
Torkade aprikoser

Strö över gröten och keson!

E% 23/49/27


Protein: 20 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 11 g

Det är inte ofta jag äter gröt till frukost även om jag älskar det.
Det är så bökigt att stå och röra i en gryta på morgonen när man har bråttom till skolan och till jobb.
Jag brukar oftast vara lat och röra ihop något på kvällen som det bara är att ta fram lite snabbt på morgonen och äta.
Men idag blev det 4-kornskross gröt! Vilket är min favorit och innehåller högt fiberinnehåll.
Toppat med hallonkeso, frön och torkade frukter. En riktigt lyxig söndagsfrukost!

Vad åt ni till frukost idag?

Curryquinoa med kokos och apgodis!

 


God rätt för alla som har tröttnat på svennemat.
Quinoa med paprika, gul lök, kokos, banan och currysås!

En portion:
1 Port svart quinoa.
1 Vit fiskfilé (Ca 150 g)
1/2 Röd paprika.
1/2 Banan.
Lite gul lök.
curry, citronpeppar, vitlök, salt, soja, sambal oelek, citronsaft + zest.

Garnering: 1 msk rostade kokosflingor.

Dressing:
30 g lättyoghurt
30 g lättkvarg
Curry efter smak
En nypa salt
En nypa steviaströ elr annan sötning

Tillagning:
Tillaga quinoan efter anvisningar.
Stek vit fisk, paprika och lök med curry, citronpeppar och salt.
Blanda ihop ca 1 msk soja med sambaloelek, en vitlöksklyfta, citronsaft och citronzest.
Blanda quionoan, fisksteket, kryddblandningen och en halv banan i slantar.

Servera med kall currydressing, toppa med rostade kokosflingor och njut!


Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.