Italieninspirerad wrap!

Jag lägger inte så ofta upp matiga recept eftersom att det är mamma som håller i matlagningen för närvarande.
Men idag lagade jag en lyckad lunch med lite italienkänsla.
Vegetariskt för mig och kyckling för resten.
Äggvitewrapen kommer från början från Frukostera.blogg.se men jag har ändrat om lite.

Äggvitewrap: (1 port)
2 äggvitor
2 msk mjöl (Jag använde fint rågmjöl)
Örtsalt och torkad basilika

Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner salt, krydda och mjöl i smeten.
Bre ut på ett non-stick bakplåtspapper (eller ett vanligt bakplåtspapper smörjt med olja) och ha inne i ugnen i ca 7 min på 200 grader.


Quorn/kyckling:
Marinad:
Sambal oelek
vitlök
soja
honung
tomatpure

Marienera i några timmar. Stek sedan i stekpanna..

Vitlök och honungsdressing (4 port)
2 dl yoghurt
2 dl kvarg
2 msk honung
2-3 vitlöksklyftor
sambal oelek
Salt och peppar

Micra honungen i ca 30 sek så den blir rinnig. Blanda ner yoghurten och kvargen (eller motsvarande)
Pressa vitlöksklyftorna och blanda ner tillsammans med salt och peppar!

Fyll wrapen med kycklingen/quornen, dressingen, soltorkade tomater, rödlök, tomat och ruccola.

Thank god it's friday!

Illgrön och annorlunda frukost.
Nyttigt som fasiken och godare än vad man förväntar sig, haha.



Keso och kvargröra:

1 dl keso
1 dl naturell yoghurt
1/2 dl kvarg
Vaniljpulver
2 tsk steviaströ

Rör ihop allt och servera med vadsomhelst!
Jag toppade med en syrlig vitaminkräm, gojibär och hackade paranötter.

Vitaminkräm:
4 kuber fryst spenat (50 g)
Ca 2 dl fryst mango/ananas (100 g)
Citron

Jag lät min frysta spenat och frysta frukt tina. Sedan mixade jag ihop allt med stavmixer tillsammans med pressad citron och varvade med röran.

Nyttig nutella (Hasselnötssmör med chokladsmak)

Det här är sååå mycket godare än orginalet och inte ett dugg onyttigt.
Personligen så gillar jag inte nutella. Men detta är lite smått underbart...
Perfekt pålägg för chokladälskare.

(Jag passade dessutom på att göra en burk hasselnötssmör när jag ändå höll på. Gottisgottis. Det är bara att utesluta kakao och honung för att få naturellt hasselnötssmör.)

Nyttig nutella:
120 g hasselnötter (Ca 2 dl)
1 msk kakao
2 tsk honung
1 krm salt

Rosta nötterna i ugn på 200 grader tills de får fin färg. (ca en kvart)
Mixa tills de blir nötsmör. Tar ett tag men ha tålamod. Det blir smetigt till slut!
Blanda i kakaon, saltet och honungen. Häll upp i en glasburk.
Använd som pålägg eller ät det helt enkelt med sked, höhö.

UPDATE: Jag skrev 2 msk kakao i receptet från början. Det blir självklart alldeles för starkt. Jag använde mig utav 1 msk. (Använd lite mer/mindre efter smak) Ber om ursäkt för mitt misstag och jag hoppas att inte fler än den läsaren som uppmärksammade felet hade provat på receptet ännu.

Blåbär och kokos torsdag klockan sju

Kokos, banan, blåbär och cashew är ju en perfekt kombination.
Detta är verkligen något för alla coconutlovers som jag!
Detta är definitivt en ny favvo-frukost.


Blåbär och kokosdavos:
1 dl gryn (Jag använde rågflingor) 
2 dl frysta blåbär
1 dl kokosmjölk
2 msk kokos
Vaniljpulver

Micra blåbären. Gegga ihop allt och låt svälla i kylskåp över natten.
Jag toppade med bananslantar, torkade blåbär, cashewnötter och lite extra rostad kokos!

+ en mugg chokladkaffemjölk (Mellanmjölk, kaffe, kakao, steviaströ.)

Blixtsnabb Kokoskladdis (Dagens dos choklad..)

Jag är en riktig kokosälskare, och fick mamma att köpa hem en påse kokosmjöl från kung markatta senaste gången hon var och handlade.
Jag tycker speciellt om kokos tillsammans med banan och choklad. Så jag svängde ihop en kladdkaka på kokosmjöl för att testa det. 
Och den blev helt enkelt himmelsk. Detta är nog den godaste kakan jag någonsin har bakat!
Smoothieglassen till var dessutom underbar.

Kokoskladdkaka:

(1-2 port)

1 ägg
1 msk steviaströ
2 msk kakao
2 msk kokosmjöl
1/2 msk kokosflingor
2 krm bakpulver
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
3/4 dl kokosmjölk

Vispa ägg och steviaströ fluffigt.
Rör ihop de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten tillsammans med kokosmjölken.
Häll upp i en microsäker skål och micra i 1 minut på högsta effekt.
(Eller häll upp i en ugnsäker form och grädda på 200 grader i ca 20 min)

Jag serverade med banansmoothieglass, kokosflingor och cacaonibs.

Banansmoothieglass:
1/2-1 fryst banan
1/2 dl kokosmjölk
Nejlika, kanel, vaniljpulver

Mixa ihop de två ingridenserna, krydda och blanda nogrannt.

Morgon mitt i veckan

Ännu en kvarggröt!
Enkelt och gott.


Vaniljkvarggröt:

3/4 dl gryn (Jag använde havre/quinoagryn) + vatten
1 dl kvarg
1/2 dl naturell yoghurt
Vaniljpulver
1 tsk steviaströ

Koka gröten på kvällen. Rör ihop med kvarg, yoghurt, sötning och vaniljpulver. Ställ in i kylskåp över natten och ta fram och ät på morgon.
Servera med något gott. Jag toppade med pistagenötter, mullbär och torkade physalis. + en persimon.

Tisdagsgröt

Idag har jag ätit choklad tre gånger. Kakao och hasselgröt till frukost, jordnötssmör och kakaohavregrynsgröt när jag kom hem från skolan och en bit 85 procentig choklad lite senare.
Men choklad är något jag absolut inte kan få för mycket utav!
(Tur att det är nyttigt enligt mig.. Haha)

Kakao och hasselgröt:
1/2 dl rågkross/havrekross/4-kornskross (+2 dl vatten)
1-2 msk kakao
vaniljpulver
2 tsk steviaströ
1 krm salt
2 msk rostade hackade hasselnötter

Lägg krossen i blöt över natten.
Koka upp och koka på svag värme under lock i ca 20 min.
Rör ner övriga ingridienser när gröten är klar.
Servera med varm mjölk.

+ ett kokt ägg och några coctailtomater.

Kladdkaka med kaffesmak

Jag gjorde ju som sagt en microkaka av mina misslyckade pannkakor i helgen.
Eftersom att det blev ganska gott så spann jag vidare på den iden och beslöt mig för att testa göra nyttig kladdkaka i microvågsugn!
Det blev precis lika gott som när man gör den i vanlig ugn och den blev färdig på 1 minut.
Nu kommer fler kladdkakor avnjutas här hemma!


Kaffekladdis:
För en till två personer.
(Jag äter lätt en hel själv när jag är hungrig)

1 ägg
1 msk steviaströ
2 msk kakao 
1 msk mandelmjöl
1 msk grahamsmjöl (mjölet går att byta ut)
2 krm bakpulver
Lite mindre än 1 dl kvarg
2 msk starkt kaffe
1 krm vaniljpulver
1 krm salt

Vispa ihop ägg och socker. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten tillsammans med kaffe och kvarg.
Häll upp i en microsäker (eller ugnsäker) skål. Det funkar med en vanlig djup tallrik!
Micra på högsta effekt i 1 minut. (Eller grädda i ugn på 200 grader i ca 20 min) Ät varm eller låt kallna. Jag tycker att den är godast kall.

Jag toppade min med ett hjärta av sockerfri vit choklad och frysta björnbär. MUMS!


Godmorgon måndag!

Detta blir som en blandning av davosgröt, kvargröra och vanlig gröt.
Gott med jordnötssmörsmak och kanel.
Dock så blev detta alldeles för mycket för min mage! Fast jag är van vid enorma frukostar.
Nästa gång minskar jag på måtten ;)

Kvarggröt med jordnötssmör:

1 dl gryn (Jag använde rågflingor) + vatten
1 dl kvarg
1/2 dl naturell yoghurt
2 msk jordnötssmör
1 krm salt
kanel, vaniljpulver
1 rågad tsk sötning (jag använde honung! <3)

Koka gröten på vanligt sätt.
När den är färdig, blanda med kvarg, yoghurt, kryddor, sötning, salt och jordnötssmör.
Ställ in i kylskåp över natten.
Ät kall på morgonen och servera med något gott.
Jag toppade med lite extra kanel, jordnötter och varma äppelbitar.

Varma äppelbitar:
1 äpple

Dela ett äpple i bitar och lägg i en djup tallrik. 
Micra i 1 och 1/2 minut.


Söndagssovmorgon

Krossgröt kan vara den godaste frukosten enligt mig just nu.
Jag brukar variera mellan de olika sorterna. Just nu har jag rågkross men nästa gång ska jag köpa hem 4-kornskrossen igen. 
Denna versionen med pepparkakskrydda, pekannötter och lingon är helt perfekt nu i juletid!

Pepparkaksgröt:

1/2 dl rågkross/havregrynskross/fyrkornskross (Jag använde rågkross) +vatten
2 msk pekannötter (Rostade!! Mycket viktigt. De smakar mycket godare då!)
Pepparkakskrydda
1 krm salt
vaniljpulver

Lägg krossen i blöt över natten. Koka på svag värme under lock i ca 20 min.
När den är färdig rör i hackade pekannötter och övriga ingridienser.
Jag serverade med "lingonsylt" (steviaströ + micrade lingon) och varm mjölk!

Ruccola omelett.
1 ägg
Lite ruccola
2 soltorkade tomater

Hacka de soltorkade tomaterna och rocculan. Knäck ägget i en skål, blanda ner tomaterna och ruccolan. Micra i 1 min.



Nyttig och sockerfri saffranskaka med julstämning!

Gjorde ännu en variant av min mjuka kaka i miniformat.
Denna gången kryddad med saffran. Gissa om det var gott?!
(även om jag misslyckades och gräddade den på för höga grader och strödde russinen över kakan istället för att blanda ner dem, vilket resulterade i att de blev brända. Men jaja. Ni får receptet som det skulle vara)

Saffranskaka 2 port
(Tredubbla för normalstor form)
1 ägg
1 äggvita
1 msk steviaströ
25 g grahamsmjöl
25 g mandelmjöl (5 msk mjöl sammanlagt)
70 g kvarg
1 tsk bakpulver
1/2 pkt saffran 
Vaniljpulver
Lite russin

Vispa ägg, äggvita och steviaströ pösigt. Rör ihop de torra ingridienserna.
Blanda ner de i äggvispet tillsammans med kvargen, russinen och saffranen och häll upp i en form, (eller muffinsformar?) 
Grädda i ugn på 175 grader i ca 40 min.

Morgonmisslyckande

Dagens frukost bestod av något som till att börja med var meningen att det skulle bli pannkakor.
Vilket inte funkade så jag tänkte om och gjorde en microkaka av det hela!
Det blev alltså en microchokladkaka med hallon, vaniljkvarg och pistagenötter.
Resultatet blev helt okej men receptet kan absolut förbättras. Och jag tror att om det hade sötats lite mer hade det passat perfekt till mellanmål.

Ska nog testa på en variant av det här imorgon till mellis. (kanske med kaffesmak?) 
Om det blir mer lyckat då, så får ni receptet!

Fredagsmys frukostversion

Jag är inte den enda som älskar den där utpräglade honungssmaken va?
Denna gröten är en helt jävla underbar blandning av sött och salt, även om den inte ser för party ut.. ;)

(Ännu en dålig morgonbild. Därav disco-redigeringen. Haha)

Seasalt, honey and sesam:

1/2 dl rågkross/havrekross/4-kornskross
2 dl vatten
1 rågad tsk honung
1-2 msk sesamfrön (Gärna rostade)
2 krm salt
1 krm vaniljpulver

Lägg krossen i blöt över natten.
Koka på svag värme under lock i ca 20 min.
Rör till sist ner sesamfröna, honungen, salt och vaniljpulver.
Servera med varm mjölk.

Äggig keso:
2 msk keso
1 kokt ägg
Grillkrydda (Jag använder en utan e-ämnen och socker)

Dela ägget i små bitar. Blanda med krydda och keso.

Full rulle torsdagsfrulle


Pinsamt dålig bild. Skyller på mörkret ;)

Fuskrisifrutti:

3 msk fullkornsbulgur (vatten att koka i)
1 dl kvarg
1 dl naturell yoghurt
1 tsk kanel
1 krm kardemumma
2 krm vaniljpulver
2 tsk steviaströ
Några bittermandlar (alt några droppar bittermandelarom)
Rostad mandel

Tillaga bulguren enligt anvisningar på kvällen. 
Hacka mandeln och blanda ner den med den kokta bulguren, övriga ingridienser och kryddor och ställ in i kylskåpet över natten.
Ta fram på morgonen och njut.
Jag serverade med lite tinade körsbär från garant.




Kakaogröt på en onsdagsmorgon


Apelsin och chokladmannagryn:

2 msk mannagryn
1 msk kruska kli
2 dl vatten/mjölk
2 tsk steviaströ
2 msk kakao
1 msk kanel
1 krm salt
Apelsin
Hackad mandel (rostad)

koka gröten enligt anvisningarna i mjolk eller vatten.
Riv apelsinens skal fint och rör ner tillsammans med övriga ingridienser när gröten är klar.
Servera med apelsinen i bitar (min ligger i botten) och kall mjölk. (Mjölken gör sig inte bra på bild. Hällde på den efteråt)

Pestoägg:
1 ägg
Några kuber fryst spenat
Salt och peppar
2 msk keso
1 tsk pesto arrabiata
Basilikablad

Tina spenaten över natten. Knäck ett ägg i en djup tallrik. Blanda med spenaten och salt och peppar och micra i en minut.
Rör ihop pesto och keso och toppa micro-omeletten.

Pannkakstårta till frukostfirande

Idag är jag ledig!
Det firar jag med ännu en lyxfrukost.
Bananpannkakorna jag testade i helgen var verkligen goda så jag bestämde mig för att göra dem igen!
Gjorde en pannkakstårta av det hela efter att ha sett Sofies mumsiga frukost igår.
Ändrade om lite i pannkaksreceptet bara då vi hade en överbliven äggvita i kylen. Dock så föredrar jag nog orginalreceptet. Varsågoda!

Bananpannkaka med kokos:

1 banan
1 ägg
1 äggvita
2 msk mjölk
2 msk kokosflingor
Lime
Vaniljpulver
Rapsolja till stekning.

Mixa bananen, ägget, äggvitan och mjölken.
Pressa en halv lime, riv lite skal och blanda ner tillsammans med kokos och vaniljpulver.
Stek i stekpanna! (Det går visst även att göra dem i micron! 2 min per pannkaka. Fick tipset av Sagobarn)

Jag valde att servera med limekvarg och tinade hallon. Men självklart så kan man variera tillbehören i oändlighet.

Limekvarg:
1 dl kvarg
Lime
Vaniljpulver
1 tsk steviaströ

Riv skalet av limen och pressa saften ur halva.
Blanda med kvarg, steviaströ och vaniljpulver.


Lite fakta:


Kaloririk mat kan vara nyttig.
För dem som inte vet ;)

Måndagsfrukost

Öhö. Tänkte lägga upp veckans frukostar!
Just nu är jag inne i en grötperiod så det kommer nog bli mest av den varan ;)
För övrigt är jag jäkligt glad över att jag verkligen åt en enorm frukost idag för jag fick ingenting i magen förutom lite nötter sedan frukosten klockan sju på morgonen tills jag kom hem vid sex på kvällen!

Kakao och jordnötssmörgröt:
1 dl havregryn
2 dl vatten/mjölk
1-2 msk kakao
1-2 msk jordnötssmör
2 tsk steviaströ eller valfri sötning
1 krm salt

Koka havregrynsgröten på vanligt sätt i mjölk eller vatten.
Rör ner kakaon, jordnötssmöret, saltet och sötningen.
Servera varm med kall mjölk, bananskivor och lite extra jordnötter.

Ägg och räkröra:
1 msk kvarg
1 msk keso
Lite majonäs
Ett kokt ägg
Lite räkor
3 körsbärstomater
rödlök
dill, salt och citronpeppar.

Hacka ägg, tomat och rödlök. Rör ihop med övriga ingidienser.
Förbered gärna på kvällen så är det bara att plocka fram röran på morgonen.

Bananpannkaka

Jag åt en lyxig och helt underbar lördagsfrukost idag!
Receptet kommer härifrån: Food-and-health-in-my-way
Detta ska jag absolut göra om!
Men nästa gång ska jag nog testa servera det med chokladkvarg och kokos.

Bananpannkakor (2 st)

1 banan 
2 ägg
Nejlika, vaniljpulver, kanel
olja/smör att steka i

Mixa bananen, mixa ner de två äggen. Krydda.
Stek i en stekpanna.

Jag serverade med
jordnötssmörskvarg:
1 dl kvarg
1-2 msk jordnötssmör,
kanel, vaniljpulver
en nypa steviaströ
en nypa salt

Blanda allt nogrannt

Blåbärssylt:
1 dl frysta blåbär
1 tsk steviaströ
vaniljpulver

Micra bären och blanda ner sötning och vaniljpulver.



Luciafrukost en månad innan lucia


Lussegröt:
2 msk mannagryn 
1 msk kruska kli
1/2 pkt saffran
Ev sötning och lite salt

Koka upp 2 dl vatten, rör i mannagrynen och kruska klin, koka på svag värme i ca 5 min.
Rör i saffran och eventuellt sötning och salt. Jag tyckte att den var god utan.

Jag serverade med:
Valnötter
Rostade mandlar
Klippt torkat fikon 
Varm mjölk som jag hällde på efter fotot

Knäckebrödet i bakgrunden har pålägg bestående av kallrökt lax och en röra som jag har fått insiration till härifrån:  http://matochodla.blogspot.se/2009/11/lax-i-tunnbrod-ett-skicka-vidare-recept.html.
Jag har bara plockat bort gräslöken och ersatt philadelphian med kvarg.
Supergott!

Mandelrulle med juliga smaker

Jag har dille på mandelrulle till mellanmål just nu. Sjukt gott!
Har funnit inspiration från flera hälsobloggar.
Man kan fylla den med i princip vad som helst. (frukt, bär keso, kesella, nötter torkad frukt, nötsmör)
Jag har testat en vaniljkvarg/körsbär/mandel version, banankvarg/nejlika/pekannötter, en vaniljkvarg/jordgubbar/pistagenötter. Ja bara fantasin sätter gränser. Funderar på att testa en med pepparkakskrydda i mandelbrödet och fylla den med lingon, pekannötter och vaniljkvarg. Mums!

Här kommer två juliga varianter för alla er som vill tjuvstarta julen redan i november!



Mandelrulle:
2 äggvitor
17 g mandelmjöl (Jag änvänder avfettat.)
vaniljpulver, kanel

Vispa äggvitorna hårt och vänd ner övriga ingridienser.
Bre ut, tunt och runt på ett bakplåtspappar (Jag använder mig av non-stick men annars kan man behöva smörja det med olja) och ha inne i ugnen på 200 grader i 5-10 min.

Choklad och apelsinfyllning:

150 g kvarg
1 msk kakao
Honung/steviaströ/avage efter smak
kanel, vaniljpulver
Mandlar
1 apelsin + apelsinzest

Riv lite av apelsinens skal fint. (mängden beror på hur mycket apelsinsmak du vill ha. Jag brukar använda ca halva.) Rör ihop det, kvargen, kakaon, kanelen, vaniljpulvret, sötningen och bre ut på mandelrundeln.
Hacka apelsin och mandel och strö over.
Vik ihop som en wrap och njut!

Saffran och fikonfyllning

150 g kvarg
honung/steviaströ/avage efter smak
1/5 paket saffran
vaniljpulver
1 torkat fikon
Mandlar

Rör ihop kvarg, saffran, vaniljpulver och sötning (honung är jättegott i denna!) och bre på mandelrundeln.
Hacka fikonet och mandlarna, strö över, rulla ihop brödet och ät.



Bästa pålägget. EVER!

Tahini + honung + en nypa extra salt (på en falu rågrut) = MUMS!

Matvetesallad med semitorkade tomater och pesto arribiata


4 portioner.)

400 g coctailtomater
4 portioner matvete (ca 150 g)
200 g fryst spenat
2 msk pesto arribiata (funkar säker med annan oxå men den här är god!)
2 mozzarellaostar
2 msk pinjenötter (Valfritt)


Sätt ugnen på 150 grader. Halvera tomaterna, lägg i en ugnsform och strö över salt. Låt stå i ugnen i 1 1/2 - 2 timmar.
Koka matveten enligt anvisningarna, i slutet av koktiden rör ner spenaten. 
Ta matvetet av plattan och rör ner peston. Lägg upp och toppa med riven mozzarella och pinjenötter!


Detta är supergott!
Semitorkade tomater smakar mer koncentrerat tomat än vanliga tomater, men mer sött och inte lika skarpt som soltorkade. Jag älskar denna maträtt.

Och jag kommer ej längre lägg upp näringsinnehåll. Det får ni räkna ut själva om ni vill veta!
Kram.

Mjuk kaka i tre varianter (Sockerfri och nyttig)


Det där med efterrätt är något jag inte kan förstå mig på.
Ska man först äta en hel middag och sedan efter det äta ytterligare?!
Nejtack.
Jag äter mina sötsaker som fika eller kvällsmys!

Här har ni ett recept!
 

Mjuk kaka i miniformat grundrecept:
(För en normalstor form tredubbla receptet.)

1 ägg
ca 1 msk steviaströ (eller annan sötning)
50 g valfritt nyttigt mjöl (t.ex 25 g fiberfin och 25 g grahamsmjöl.)
1 tsk bakpulver
vaniljpulver
50 g kvarg
valfri smaksättning.

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingridienserna i en separat bunke.
Vänd ner i äggsmeten tillsammans med kvargen.
Lägg till eventuell smaksättning
Häll upp i en lite pajform som jag, i muffinsformer eller för ett tredubblat recept en normal bakform.
Grädda i ugn på 175 grader i ca 35-40 min.

Kcal: 244 (utan smaksättning.)

Varianter:


Klassisk morotskaka:
Lägg till 60 g rivna morötter.
Krydda med kanel, ingefära kardemumma.
Frosting bestående av steviaströ, vaniljpulver, citron/limesaft och kvarg.

Äppelkaka med mandelsmak:
Jag använder mig av 30 g mandelmjöl och 20 g fiberfin.
Lägg till ett äppel i bitar
Krydda med kanel i massor

Blåbär och kardemumma kaka:
Lägg till 1 dl micrade blåbär
Krydda med kardemumma
Toppa med solrosfrön.

Mjuk pepparkaka: 
Jag använde mig av 20 g fiberfin, 20 g rågsikt och 10 g mandelmjöl.
Lägg till 50 g micrade och lättströade lingon
Krydda med pepparkakskrydda!