Nyårsfirande frukostversionen!

Vi har en massa färska och mumsiga frukter hemma, så det gäller ju att passa på ;)
Enkelt och gott!

Limekvarg med frukt, gojibär och kokos

Lime-kokoskvarg:
1 dl kvarg
1 limefrukt
1,5 dl kokosmjölk
1 msk kokosflingor

Riv lite av limens skal, blanda det + limesaft med kvargen och kokosmjölken, rör ner kokosflingorna.

Toppa med mumsiga frukter och nötter. Jag hade litchi, physalis och vindruvor samt kokos och torkade gojibär.

Muffins till frukost

Att äta kakor på morgonen är faktiskt helt okej tycker jag!
Raffinerat socker ska man undvika, men ersätter man det med honung, vilket biodlare rekommenderar två stora tsk per dag då det innehåller så himla mycket antioxidanter, så får man ju nyttiga muffins!
Om man sötar det med stevia så påverkar det inte blodsockret alls.
Dessutom så går det ju sjukt snabbt att göra dem i micron.


Jordgubb och kokosmuffins:
1 ägg 
1 msk steviaströ
1 dl frysta jordgubbar (50 g)
1/2 dl kokosmjölk
2 msk kokosmjöl
2 msk grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
vaniljpulver

Vispa ägg och sötning fluffigt, tina jordgubbarna och blanda med kokosmjölken. Blanda allt och häll upp i muffinformar. Grädda i ugn i ca 35-40 min på 175 grader eller micra i 1 och en halv min.

Ananassmoothie:
Ananas (75g)
1 liten banan
3/4 dl kvarg
3/4 dl kokosmjölk
vaniljpulver

Mixa ihop allt och servera.

 

Lovmorgon

Ugnsbakad kardemummagröt med päron blev dagens frullebulle.
Vi hade inga ägg så jag bara slängde ihop lite ingredienser, och det blev gott.

Ugnsbakad gröt:
1 dl havregryn + kruskakli
1 päron
1/2 dl kvarg
1/2 liten banan
kardemumma, vaniljpulver.
1 tsk bakpulver
Några hackade valnötshalvor 

Riv halva päronet och dela det andra i småbitar, mosa bananen och blanda ihop frukten med kvarg. Rör ner de torra ingredienserna, jag fick även tillsätta en kvätt vatten. Krydda och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

 

Dagens frukostar (i plural)

Idag åt jag två frukostar! En när jag vaknade ungefär vid 8 och en när resten av min familj vaknade klockan 12.
Inte mig emot för jag älskar frukost ;)


Chokladgröt med äggvita, fryst banan och jordnötssås.

kakaogröt:
1 dl havregryn + 1 msk kruska kli (eller fiberhavregryn!)
1 krm salt
1 msk kakao
kanel
1 äggvita

Koka grötenpå valfritt sätt, rör ner resten. Jag tillsätter kruska kli för fibrer, vilket är viktigt för ALLA till frukosten gör att mättnaden håller längre och att blodsockernivån håller sig stabil, plus att magen arbetar äggvitan för protein.
Jag serverade med frysta bananslantar (Mycket godare än färska!!) och jordnötssmörsås som man gör enkelt genom att blanda värmd mjölk och jordnötssmör. Det drygar ut den och gör att jordnötssmöret inte "fastnar" i munnen pågrund av den koncentrerade fettnivån.

Ugnsbakad blåbär - och banangröt med cashewnötssmörsås

Ugnsbakad gröt men blåbär och banan:
1 dl havregryn + 1 msk kruska kli
1 banan
1 dl frysta blåbär
3 msk kvarg
2 äggvitor
1 tsk bakpulver
vaniljpulver

Mosa bananen, tina blåbären, blanda ihop de båda ingredienserna med övrig och grädda i ugn i ca 20 min på 200 grader. 
Jag toppade med en lite för lös cashewsås gjord på samma sätt som med jordnötssåsen över.


God gröt istället för god jul

Dagen efter julafton och ingen är mer sorgsen än jag.
Jag älskar julen och när de sista gästerna skulle åka hem igår bad jag ynkligt min kusin att sova över för att jag skulle slippa vara ensam. Han sa nej den lilla (marsipan)grisen. Haha.
Men jag överlevde natten iallafall. Började morgonen med en enkel men god frukost.


Sockersöt vaniljhavregrynsgröt med äggvita, hallon, pumpafrö och varm mjölk.

Vaniljhavregrynsgröt:
1 dl havregryn + vatten
1 msk kruskakli
2 tsk steviaströ/en halv mosad banan/annan sötning
1 krm salt
1 äggvita
en stor nypa vaniljpulver

Koka  havregrynen plus kruskaklin på spisen eller gör den i micron, rör ner övrigt. Äggvita är riktigt jäkla gott att ha i gröt. Det gör den krämig och god. Dessutom proteinrikare vilket är bra för tränande och vegetarianer! Men det går att skippa om man vill.
Servera fördelsaktigt med tinade hallon, rostade och saltade pumpafrö och lite varm mjölk.

Ostkaka på keso med julkänsla

Idag testade jag på att göra keso-ostkaka för första gången.
Och jag kunde inte stå emot frestelsen att göra en julig version, så jag blandade ner saffran och russin.
Den här ostkakan ska jag göra fler gånger!
Saffransmaken bidrog med julstämning men jag kan tänka mig att den är riktigt god med bara vaniljpulver med!


Nyttig saffranostkaka:
Lagom till 2-3 pers

1 ägg
1 msk steviaströ
1 och 1/2 dl keso
1/2 dl mjölk
2 tsk mjöl (jag använde grahamsmjöl)
15 st mandlar
1 krm vaniljpulver
En näve russin
1/2 pkt saffran

Hacka mandeln, vispa ägget och steviaströet lite snabbt. I med mandelhacket och övriga ingredienser.
Blanda och häll upp i en ugnsform. Grädda i ca 1 timme och 10 min. Ställ in i kylskåp några timmar innan servering. MUMS!

Frukost med smak av apelsin No. 2 (med choklad såklart!)

Apelsindavosen blev ju succé i mitt tycke.
Självklar djorde jag den igen, men denna gången blandade jag i det bästa jag vet; kakao såklart!
Den blev lika god som förra gången!
Det är ju säsong för apelsiner så det gäller ju att passa på!
Ett tips är att köpa ekologiska apelsiner, inte nog med att det är bättre för miljön och vi slipper få i oss en massa gifter, de är MYCKET godare också!
Synd att priset tyvärr är högt.


Ledsen för den fula bilden, men ibland blir det inte så bra vetni!

Apelsindavos choklad:
1 port

1 dl havregryn + kruskakli för extra fiber
1 dl kvarg (Ev soygurt om man vill ha portionen vegansk)
1 dl apelsinjuice
2 tsk steviaströ
1 apelsin 
1 msk kakao


Riv apelsinens skal fint, Mängden beror på hur mycket apelsinsmak man bill ha, tar man för mycket kan det bli beskt.
Blanda apelsinzesten och övriga ingrediense nogrant. Skala sedan apelsinen och dela den i små bitar. Blanda ner i davosen, jag blandade ner halva och toppade dagen efter med andra halvan. Låt stå i kylskåp i några timmar/över natten.
Toppa med rostade mandlar, det funkar perfekt tillsammans med de övriga smakerna.

Nyttig apelsinkaka

Mjuka kakor är sjukt gott ibland!
Denna bakade jag idag till mig och min moster.
Den blev saftig med lagom mycket citrussmak. Och lite kladdig i mitten.
Hon gillade den och jag gillade den!
Helt perfekt ju.
Förvänta er mycket recept nu när det är lov vänner, för här ska det bakas och uppdateras!
Jag har en massa recept och idéer på lager!


Apelsinkaka:
1 liten form

1 ägg
1 msk steviaströ
1/2 dl kvarg
1/2 dl apelsinjuice
2 msk kokosmjöl
2 msk grahamsmjöl
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
finrivet skal från ca en halv apelsin

Vispa ägg och socker pösigt. Riv apelsinskalet.
Blanda ihop alltsammans och kör i micron i ca 2 minuter tror jag att jag var tvungen att köra den här.


Pepparkakskladdkaka

En av mina vanliga kladdkakor, men smaksatt med pepparkakskryddor istället för kakao.
Jag var skeptiskt till att börja med, men resultatet var en kladdig kaka med julsmak och en fröjd för smaklökarna!
Vill man ha den glutenfri så är det bara att ersätta grahamsmjölet mot mandelmjöl, jag drygar alltid ut det lite eftersom att mandelmjöl är ganska mycket dyrare än vanligt mjöl
Och för en vegansk nyttig pepparkakskladd kaka så utgå ifrån detta (Klick) recept men hoppa över kakaon och lägg till pepparkakskrydda.



Pepparkakskladdis:
1 liten form.

1 ägg
1 msk steviaströ
1 dl kvarg
2 msk mandelmjöl
1 msk grahamsmjöl
2 krm bakpulver (jag änvänbde 1 krm bikarbonat, det funkade också)
1 krm vaniljpulver
Pepparkakskrydda (jag vet inte mängden då jag bara hällde i och smakade av)

Vispa ägg och steviaströ, rör ner övriga ingredienser.
Skjutsa in i micron i 1 min eller baka i ugn på 200 grader i ca 20 min.
Jag låter den alltid bli kall genom att sätta in den i kylskåp några timmar innan jag äter den. Men den går att äta varm med.
Jag toppade men vaniljkvarg, quinoapuffar, en klippt aprikos och pekannötter.


Morgonmums

Dagens frukostsmoothie var en riktig höjdare!
Muffinsen var också goda. Jag älskar att det går att baka kakor i micro. Det går ju blixtsnabbt och blir exakt lika gott!

Hallon - och chokladsmoothie:
1 person

2 dl frysta hallon (100g)
1 dl mjölk
1 dl kvarg
1 msk kakao
2 tsk steviaströ eller en halv banan

Låt hallonen tina, mixa ihop allt.
Jag mixade det på kvällen och tog bara fram det ur kylskåpet på morgonen!
Smoothie är skitbra för dem som inte har speciellt bra aptit på morgonen.

Saffransmuffins:
2 st, lagom till 1 person

1 ägg
1/2 dl osötad äppelmos
1/2 dl kvarg
2 msk mandelmel
2 msk grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 pkt saffran
En näve russin


Vispa ägget lite lätt. Rör ner övriga ingredienser. (Om ni vill ha dem sötare så kan ni lägga till stevia/honung)
Häll upp i muffinformar och micra i 1 och en halv minut.
Färdigt!



Frukost med smak av apelsin

Åh denna frukosten blev verkligen skitgod om jag får säga det själv!
Denna frukosten åt jag någon gång i förra veckan och jag trodde faktiskt inte att den skulle bli så god, men den blev över förväntan!
Vi tillhör dem som alltid har apelsinjuice hemma. Godmorgons ekologiska. Har man inte apelsinjuice så kan man pressa en apelsin istället. 
Om ni tycker om apelsin, så är det här definitivt något för er!

 

Apelsindavos 

1 dl blandad rågflingor + havregryn + kruskakli
1 dl kvarg
1 dl apelsinjuice
Skal från 1 apelsin
1 apelsin i bitar
kanel, vaniljpulver
Sötning

Riv lite av apelsinets skal beroende på hur mycket smak du vill ha. Skala den och skär i små bitar.
Blanda ihop allt och låt det stå i kylskåp över natten och gegga ihop sig.
På morgonen har grynen bundit upp vätska och svält. Det har blivit en gröt!

Jag toppade med mandlar, tranbär och linfrö.

Man har ju spritsat lite pepparkakor även i år!


Mina pepparkakor och inslagna paket, redo att hamna under granen!

Julig quinoa

 
Svängde ihop ett lite juligt recept.
Jättegott såhär veckorna innan jul. Jag gillar verkligen quinoa, det har lite tuggmotstånd, men man kan ju byta ut det om man vill.
Det går självklart även att byta ut quornfiléerna mot kyckling. Det gjorde jag till övriga familjemedlemmar då jag är den enda vegetarianen.
Testa vet jag!
Receptet är inspirerat från någonting jag fann i någon tidning som jag inte minns vilken. Jag har dock ändrat och fixat.

Julig quinoa:
4 portioner

Quinoasallad:

2 port quinoa
1 pkt brysselkål (500 g)
4 äpplen
Purjolök
Några nävar mandel
Några nävar russin

Quorn/kycklingmarinad:
Honung
soja
vitlök
kanel
svartpeppar

Sås:
kvarg/matyoghurt/liknande
kanel

Blanda först marinaden.Lägg ner kyckling/quorn och låt dra åt sig smak i några timmar.
Dela brysselkålen, äpplena och hacka purjolöken. In med kycklingen/quornen och grönsakerna i  ugnen på 200 grader i ca 20 min.
Sätt igång med quinoan och koka enligt anvisningarna.
Rör ihop dressingen/såsen.
Blanda brysselkålen och äpplena med den färdiga quinoan och strö över hackad mandel och russin.
Servera quinoasalladen med såsen och kycklingen /quornen.


Morotskaksfrukost

 
Ugnsbakad gröt med morotskaksmak, mumma!


Morotskakagröt:
1 dl havregryn
1 ägg
1 dl mjölk
1/2 banan
1 morot
1 näve hackade valnötter
Kanel, kardemumma, ingefära, vaniljpulver

Riv moroten, mosa bananen, blanda ner ägg och mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
In i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.

Jag toppade med vaniljkvarg (kvarg, vaniljpulver och lite mjölk för att göra den mindre tjock) och lite morotrasp som dekoration.

Kokosdavos

Huhu, davos på kokosmjölk kan ju vara det godaste som finns!
Härligt gott med choklad och banan.


Kokosdavos:
1 dl rågflingor
1 dl kokosmjölk
1 banan
2 msk kokosflingor
1 msk kakao
Kanel
En nypa salt

Mosa bananen, blanda ihop med övriga ingedienser, (söta om ni vill, men det behövs inte enligt mig) låt stå i kylskåp och gegga ihop sig över natten.
Ta fram på morgonen, jag toppade med kokosnötssmör och bananslantar innan jag högg in!

Vegansk kladdkaka

Jag fick förfrågan för ett tag sedan om jag kunde lägga upp något vegansk recept, t.ex på kladdkaka.
Och jag som har gått i vegan-tankar längre men ännu inte har gjort något åt saken pga vissa omständigheter bestämde mig såklart för att testa detta.
När jag ändå höll på så blev den visst både gluten- och laktosfri dessutom!
Det var skoj! Och resultatet blev jättebra måste jag säga, den var faktiskt minst lika god som mina vanliga nyttiga kladdkakor och jag ska absolut baka den igen. Den fick till och med godkänt av min kära mor. Men nästa gång ska jag ha den i micron aningen längre för jag tyckte att den blev lite för obakad.
Men jag tycker att ni ska testa!
Att minska på sin köttkonsumtion och laga vegetarisikt/vegansk då och då är något jag rekommenderar alla då djurhållningen inom matindustrin är ganska dålig på många ställen.
 


Vegansk kladdis:
 
(1 liten. För normal form, tredubbla)

1/2 avokado (25 g)
1/4 banan (25 g)
2 msk kakao
1 dl soygurt
1 msk steviaströ (eller annan sötning)
2 msk mandelmjöl
2 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
Lite blandade nötter (valfritt)

Mixa banan och avokado tillsammans med soygurten. 
Rör ner de torra ingredienserna och bland nogrannt.
Häll upp i en liten form/tallrik och micra i en minut. (Eller i ugn på 200 grader i ca 20 min) Låt svalna och njut!

Jag serverade med smoothieglass (lite frysta svarta vinbär, lite frysta hallon, lite fryst banan, vaniljpulver och någon msk kokosmjölk hopmixat)
 

Kokosnötssmör

Jaa, detta hittar man inte på mitt vanliga ica, men jag har läst om det på bloggar och idag gjorde jag eget.
Det blev jättegott!
Ååh vad jag älskar kokos!
Tyvärr så tycker jag att nötsmör har en förmåga att inte göra sig så bra på bild..)

Kokosnötsmör: 
Allt som behövs är några nävar kokosflingor och en mixer.

Jag rostade kokosflingorna lite snabbt i ugnen tills de fick färg (mina fick nog lite för mycket..) sedan slängde jag ner de i mixern och mixade tills de blev smörkonsistens.

Frukostinlägg

Ja det var ett tag sedan nu.
Jag börjar bli frisk så nästa vecka kommer nog det uppdateras här som vanligt!
Gårdagens frukost får ni iallafall, då jag glömde fota dagens (som för övrigt var jättegod, ni får den någon annan gång!)
Med tanke på det är jag inne i en period då jag verkligen inte klarar av sötning. Så nu kommer det inte handlas någon steviaströ på ett tag, jag tog slut på det sista idag när jag bakade kladdkaka.
Det är konstigt, jag gillar verkligen sötma och sötar det mesta, men då och då får tanken på något sött mig att må illa och det resulterar i att jag i någon vecka avstår från söta saker. (Hmm.. Eller inte allt sött, för frukt och sånt klarar jag av! Naturell filmjölk med hallon är bland de godaste jag vet just nu)  
Jag har varit sådan ända sedan jag var barn.
Det är ganska märkligt faktiskt, någon mer som är som jag på den punkten?!


Overnight-oats banananananana:
1 dl rågflingor
1 banan
1 dl kvarg
nejlika, vaniljpulver
toppad med pekannötter och ekologiska honungssötade bananchips

Lägg rågflingorna i en skål tillsammans med 2 och 1/2 dl vatten. Kör i micron en minut, rör om och kör ytterligare i en minut. Mosa bananen och rör ner den tillsammans med kvarg i gröten. Krydda med nejlika och vaniljpulver och ställ in i kylskåp över natten. Ta fram på morgonen och toppa med lite nötter!

Månadsutmaningar?!

Hejhej vänner!
Nu i jul är det många som har lagt upp en slags adventskalender med olika utmaningar från dag till dag.
Jag har tyckt att det är stressigt att hänga med och göra saker varje dag.
Så nästa år planerar jag att göra månadsutmaningar!

Jag lägger upp en utmaning i början av månaden och i slutet på månaden så summerar jag hur det har gått för er, länkar alla som har varit med och lägger upp bilder på vad ni har åstakommit.
(självklart kan ni utan bloggar oxå vara med!)

Utmaningarna handlar om mat och välmående. En utmaning kan t.ex vara att använda någonting man inte tycker i ett gott recept så man kanske lär sig gilla det, eller helt enkelt göra maten som påminner just dig om sommaren, eller så ber jag er om er favoritfrukost!
De får gärna vara nyttiga recept då det intresserar mig, men det går bra med "vanliga" kakor/maträtter med.

Nu undrar jag vilka som är intresserade?
Ni behöver såklart inte vara med varenda månad utan ni kan vara med när ni tycker att det är roliga utmaningar om ni vill.

Om ni tycker det verkar kul så släng in en kommentar!
Det hade varit väldigt roligt om många hade velat bidra!

Kladdkaka apelsin


Apelsinkladdkaka!


1 ägg

1 msk steviaströ
2 msk mandelmjöl
2 msk kakao
1 msk rostade mandlar
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
2 krm bakpulver
1 dl kvarg
Zest från ca 1/2 apelsin

Vispa ägg och steviaströ fluffigt.
Hacka mandlarna, rör ihop dem plus det rivna apelsinskaöet med de övriga torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten tillsammans med kvarg.
Häll upp i en microsäker skål, micra i ca 1 min.
(Eller häll upp i en ugnsäker form och grädda på 200 grader i ca 20 min.)
Låt gärna svalna.

Jag toppade med kanelkvarg (kvarg, kanel) cacaonibs och hackad mandel.


Ett pepparkakshus

Jag älskar att tillverka pepparkakshus!
Det är så himla kul.
I år har jag inte hunnit göra något men ni ska få en bild på förra årets!

Tre från de senaste dagarna:

Sjuk.
Därav uteblivning bloggning.
Här kommer tre saker jag har intagit de senaste dagarna!

Hopkok på några bitar ingefära och citron + pressad citronsaft, vanhiljpulver och en massa honung. Ett desperat försök att bli frisk. Det funkade inte. Nu förstår jag varför brevet från hogwarts aldrig landade i min brevlåda. Jag har tydligen ingen fallenhet för häxbryggder.

Nyttig kladdkaka som jag har lagt upp receptet på plus att jag hade i lite krossade sockerfria havrekex, toppade med smoothieglass på frusna jordgubbar, kvarg, steviaströ och vaniljpulver hopmixat.
Glassen var ytterligare ett försök att göra halsen bättre..

Rågkrossgröt där jag bytte ut hälften av vattnet mot frusna blåbär. (1 dl vcatten mot 2 dl frysta blåbär) la till vaniljpulver och lite steviaströ. Toppade med en rejäl klick hemmagjort hasselnötssmör och varm mjölk.
 

Ugnsbakad gröt

 
Imorse gav jag den ugnsbakade gröten ännu en chans!
Äppel, kanel, kardemumma och mandlar är ju alltid gott. Och jag måste säga att det blev lyckat!
Smakade som äppelkaka. Det är ju inte helt dumt med äppelkaka till frukost enligt mig ;)


Ugnsbakad äppelgröt:
1 dl mjölk
1 ägg
1 dl havregryn
1 äpple av någon god sort
20 rostade mandlar
1 msk steviaströ
kanel, kardemumma, vaniljpulver.

Vispa ihop mjölk och ägg. Riv halva äpplet och dela andra halvan i bitar. Hacka mandlarna.
Släng ner allt i byttan med ägg och mjölk, blanda väl och skjutsa in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.

Jag serverade med vaniljkvarg (Kvarg, lite mjölk och vaniljpulver.)



Nyttigare lussebullar

Lussebullar är ju ett måste till Lucia.
Jag tjuvstartade redan i helgen. Här kommer ett lite nyttigare recept. Som fick absolut godkänt av min familj!
Passar perfekt till en kopp glöggte.



(Högst upp till höger ser ni dagens frukost: En skål keso/kvarg/yoghurt-röra kryddad med vaniljpulver, toppad med en satsumas och valnötter, en lussekatt och julkryddat kaffe med kanel, kardemumma och mjölk.)


Nyttigare lussekatter:
(25 småttiga)

40 g smör
1/2 kub jäst för söta degar (25 gram)
2,5 dl mjölk
125 g kvarg
7-8 dl grahamsmjöl
3/4 dl sötning (Jag använde honung då steviaströet var så gott som slut..)
1-2 pkt saffran (jag använde två eftersom att jag kräver stark saffranssmak)
1 msk linfrö
1 krm salt
Russin (Ja de där två små patetiska russinen i varje bulle är obligatoriska!)
1 ägg

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till 37 grader (fingervarmt.)
Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran. Häll smör- och mjölkblandningen över och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt kvarg, honung, linfrö, salt och mjölet.
Knåda degen blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. 
Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. 
Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 24 små bullar och fördela på två plåtar.
Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ytterliggare ca 30 min. 
Pensla lussekatterna med lätt uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen ca 5-8 min.

Kladdkaka med nutellasuprise

 Jag säger bara en sak: GOTT!


Kladdis nutellastyle:
1 ägg
1 msk steviaströ
2 msk grahamsmjöl
2 msk kakao
1 msk hasselnötter
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
2 krm bakpulver
1 dl kvarg
1 msk nyttig nutella


Vispa ägg och steviaströ fluffigt.
Hacka hasselnötterna, rör ihop dem med de övriga torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten tillsammans med kvarg.
Häll upp hälften i en microsäker skål, klutta i en klick nutella och häll över resten av smeten. Micra i 1 minut på högsta effekt.
(Eller häll upp i en ugnsäker form och grädda på 200 grader i ca 20 min.
Låt svalna och servera med något gott. Jag valde blåbärskvarg och det passade superbra till.

Blåbärskvarg
1 dl frysta blåbär
1/2 dl kvarg
1 krm vaniljpulver

Micra blåbären i en minut. Eller låt tina långsamt om ni vill.
Rör ihop med kvarg och vaniljpulver.

Adventsfrulle

Idag blev det en ugnsbakad gröt med pepparkakssmak!
Ugnsbakad gröt är gott. Inte lika gott som vanlig gröt dock. Men man bör ju variera.
Och jag skulle nog snarare kalla det grötkaka för i mina ögon så är det mer som en kaka..



Ugnsbakad pepparkaksgröt:
1 dl gryn (Jag använde typ hälften rågflingor och hälften havregryn)
1 dl frysta lingon
Hackade pekannötter rostade
1 ägg
1 dl mjölk
1 msk steviaströ
Pepparkakskrydda efter smak
1 krm salt
2 krm bakpulver

Blanda ägg och mjölk. Micra lingonen och blanda ner det.
Rör ner övriga ingridienser.
Grädda i ugn 225 grader i ca 12-15 min

Easypeasy!

Jag serverade med lite lingonkvarg (micrade ligon, vaniljpulver, kvarg) och dekorerade med tre pekannötter.

Mintkladdis

Kladdkaka nummer tre! 
Mint denna gång. Och det blev inte en jättehit för mig men den fick iallfall godkänt ;)


Mintkladdis:
1 ägg
1 msk steviaströ
2 msk grahamsmjöl
2 msk kakao
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
2 krm bakpulver
1 dl kvarg
1 krm pepparmintsarom
1 bit mörk choklad (Jag använde lindts 85%)

Vispa ägg och steviaströ fluffigt.
Hacka chokladen, rör ihop den med de övriga torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten tillsammans med kvarg och pepparmintsarom.
Häll upp i en microsäker skål (Jag gjorde dubbel sats och delade upp den i tre mindre formar) och micra i 1 minut på högsta effekt.
(Eller häll upp i en ugnsäker form och grädda på 200 grader i ca 20 min.
Låt svalna, dekorera lite fint och njut av den kall.



Frukost framför julkalendern

Första december och en frulle som inte var ett dugg julig!
Men god var den. Det kan jag lova!
Jag tycker inte om vanliga scones men dessa föll mig helt i smaken.

Hallon- och bananscones:
(5 st)

1 och 1/2 banan
2 dl frysta hallon
1 dl naturell yoghurt
1/2 dl kvarg
2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
1/2 dl fint rågmjöl
1 och 1/2 tsk bakpulver
(kanel)

Låt hallonen tina.
Mixa bananen, blanda ihop allt förutom hallonen. Blanda ner de i smeten sist när resten har blandats. Klicka ut fem bollar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugn på 225 grader i ca 20-30 min! Jag åt en halva med nyttig nutella (Klicka här för recept) och en halva med jordnötssmör!
Receptet är inspirerat härifrån: Morningdiaries

+ En bägare keso- och kvargröra med vaniljpulver toppat med en sharonfrukt i bitar och en kopp kaffe med mellanmjölk.